Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η Αποκάλυψη των Ψευδοπροφητών της εταιρείας «ΣΚΟΠΙΑ» ΙΑ ΜΕΡΟΣ

Περί της Δευτέρας Παρουσίας

(Χ.Ο.) Πείτε μας για την Δευτέρα Παρουσία τι πιστεύετε και αν γνωρίζετε πότε θα γίνει.

(Π.Ο.Σ.) Ο Δανιήλ και οι προφήτες καθορίζουν την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας.

(Χ.Ο.) Αν ήταν έτσι, τότε οι δύο Κορυφαίοι Απόστολοι, δεν θα έδειχναν παντελή άγνοια για την ημέρα αυτή. Θα μας έλεγαν:
-«Προσέξτε στους αριθμούς των ημερών που γράφει ο Δανιήλ. Είναι αριθμοί μυστηριώδεις, που μια ημέρα θα λύσουν το μεγάλο αίνιγμα του πότε θα έρθει ο Χριστός».

Αντίθετα φαίνεται καθαρά ότι οι Προφήτες και ο Δανιήλ μας μιλούν για την Πρώτη Παρουσία του Χριστού. Αυτή άλλωστε ήταν και η αποστολή τους. Να προκηρύξουν την πρώτη έλευση και παρουσία του Χριστού στην γή, η οποία πραγματοποιήθηκε με την σάρκωσή Του εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου.

Αν ήταν έτσι όπως τα λέτε εσείς οι «οπαδοί της εταιρείας που εμπορεύεται με ελεεϊνό τρόπο τον λόγο του Θεού», ο Χριστός δεν θα έλεγε:

• Ματθ. ΚΔ΄ 36 «Περί της ημέρας και ώρας ουδείς γνωρίζει, ούτε ακόμη και οι άγγελοι, ει μή ο Πατήρ μου μόνος».

• Πραξ. Α΄ 7 «Ουχ υμών εστι γνώναι χρόνους η καιρούς, ούς ο Πατήρ έθετο εν τη ιδία εξουσία».

• Θεσαλ. Ε΄ 2 « αυτοί γάρ….η ημέρα Κυρίου ως κλέπτης εν τη νυκτί ούτως έρχεται».

• Β΄ Πέτρ. Γ΄ 10 «Ήξει, λέγει η ημέρα Κυρίου ως κλέπτης εν νυκτί».














Περί των 144.000
και της νέας αγίας Ιερουσαλήμ

(Π.Ο.Σ.) Οι 144.000 θα αποτελέσουν την εκκλησία του Χριστού στον ουρανό και οι οποίοι θα προέρχονται αποκλειστικά από τους αδελφούς μάρτυρες του Ιεχωβά, ενώ ο πολύς όχλος θα είναι στη γή. Χιλιάδες εκλεκτοί «αδελφοί» που πεθαίνουν κάθε χρόνο πάνε στον ουρανό, για να συμπληρώσουν τους 144.000, που θα γίνουν συγκυβερνήτες με τον Ιησού Χριστό.

(Χ.Ο.) Η Αγία Γραφή λέει ότι, οι 144.000, θα προέρχονται αποκλειστικά από τις δώδεκα (12) φυλές του Ισραήλ και όχι από τους «προβατοειδείς οπαδούς της εταιρείας, που εμπορεύεται με ελεεϊνό τρόπο τον λόγο του Θεού για να πλανήσει εί δυνατόν και τους εκλεκτούς;».
Επίσης οι 144.000 λέει η Αγία Γραφή ότι θα είναι παρθένοι, που θα ακολουθήσουν το αρνίο όπου πάει (προφανώς θάναι παρθενομάρτυρες) ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΠΟΤΕ ΨΕΜΑΤΑ και τα ιμάτια της ψυχής των θάναι λευκά (είναι λευκά, επειδή κοινωνούσαν συνέχεια το Πανάγιο Αίμα και το ΠανάγιονΣώμα Του).

Ποια σχέση μπορείτε να έχετε εσείς οι ψευδομάρτυρες με αυτούς τους αγίους;
Άλλωστε διαβάστε και εδώ: Αποκ. Ζ΄ 9-17. «Μετά ταύτα είδον, ιδού όχλος πολύς……από των οφθαλμών αυτών». Μυριάδες μυριάδων θάναι μπροστά στον θρόνο του Θεού στον ουρανό και όχι εδώ στη γή.

Ο αριθμός 144.000 σύμφωνα με το πνεύμα της Αγίας Γραφής είναι ένας συμβολικός αριθμός και έχει τετραγωνική ρίζα το 12. 12 στο τετράγωνο=144 (12Χ12=144). Ο αριθμός 12 και ο αριθμός 144, μέσα στην Αγία Γραφή είναι ιεροί και δείχνουν πολλές φορές την πληρότητα:
• 12 ήταν ο Απόστολοι που ήταν κοντά στον Ιησού όταν εδίδασκε και έκανε θαύματα.
• 12 είναι οι μήνες που αποτελούν τον χρόνο.
• 12 είναι οι φυλές του Ισραήλ που αποτελούσαν όλον τον Ισραηλιτικό λαό.

Η νέα αγία και αχειροποίητη τετράγωνη πόλη Ιερουσαλήμ
• Μετρήθηκε σε 12.οοο στάδια («το μέτρον ήτο χρυσούς κάλαμος»).
• 144 πήχες μετρήθηκε το τείχος της (μέτρηση αγγέλου με μέτρον ανθρώπινο).
• 12 θα είναι οι «θεμέλιοι λίθοι» του μέγα τείχους της. Επάνω στους «θεμέλιους λίθους» θα υπάρχουν:
o Τα 12 ονόματα των Αποστόλων του Αρνίου.
• 12 θα είναι οι μαργαριταρένιοι πυλώνες (3 πυλώνες χ 4 πλευρές), του μέγα τείχους της και επάνω στους πυλώνες θα υπάρχουν:
o 12 άγγελοι και τα
o 12 ονόματα των φυλών του Ισραήλ.


Ο ίδιος ο Κύριος και Θεός ημών Ιησούς Χριστός θα εγκατασταθεί στην νέα Ιερουσαλήμ, που κατεβαίνει από τον ουρανό σαν προετοιμασμένη νύφη για γάμο και η οποία είναι η υπεσχεμένη σκηνή, μέσα στην οποία θα συγκατοικεί αιωνίως ο Θεός με τους ζώντες ανθρώπους σε απόλυτη ευτυχία.

Η νύμφη αυτή του Αρνίου περιγράφεται ως επουράνιος και αχειροποίητος πόλη, η οποία θα φωτίζεται πάντα, κατησφαλισμένη είς τον αιώνα, θεμελιωμένη αδιασείστως για να προσφέρει άνετη διαμονή σε αυτούς που κατοικούν μέσα, οι οποίοι είναι και οι «ζώντες λίθοι» (οι αληθινοί και πιστοί χριστιανοί) δια των οποίων έχει οικοδομηθεί. Οι δώδεκα «θεμέλιοι λίθοι» είναι οι δώδεκα Απόστολοι, που θα είναι κεκοσμημένοι «έν παντί λίθω».

Η όλη οικοδομή του τείχους, αλλά και η πόλη ακόμη στο μέσα βάθος της θα είναι κεκοσμημένα όλα από καθαρό χρυσό και ίασπι.

Ζωντανό νερό και καρπός από το ξύλο της ζωής θα τρέφουν τους πολίτες αυτής της αγίας πόλης, οι οποίοι ζώντες θα έχουν άμεση επικοινωνία με τον Θεό και το Αρνίο, θα βλέπουν το πρόσωπό Του και θα τον λατρεύουν και θα είναι πραγματικά ο έμψυχος ναός του Θεού.

(Π.Ο.Σ.) Οι περισσότεροι από σας είστε πόρνοι, κλεφτες, δολοφόνοι και γενικά είστε πολύ αμαρτωλοί. Δεν θα είστε στην βασιλεία του Θεού.

(Χ.Ο.) Ο πρώτος, από τους 144.00, που ανέβηκε στον ουρανό, για να συμβασιλεύσει με τον Χριστό, ήταν ο ληστής, που ήταν δεξιά από τον Σταυρό του Χριστού. Του το είπε άλλωστε και ο Χριστός: «σήμερα θα είσαι μαζί μου στον Παράδεισο». Σας ερωτώ λοιπόν: Ο ληστής, ο πρώτος πολίτης του Παραδείσου, ήταν «Μάρτυρας του Ιεχωβά»;

(Π.Ο.Σ.) Δεν ξέρω τι να σας απαντήσω τώρα. Με μπερδέψατε.

(Χ.Ο.) Δεν σας μπέρδεψα εγώ, αλλά τα ψέματα του Ψευδοπροφήτη σας, ο οποίος κάνει μία ψευδοπροφητεία η λέει ένα ψέμα και για να υποστηρίξει την ψευδοπροφητεία ή το ψέμα, πρέπει να πεί άλλα χίλια (1.000) ψέματα. Δεν μπορείτε να απαντήσετε, διότι ό,τι και να απαντήσετε, θα είναι λάθος και ψέμα.

• Αν πείτε ότι ο ληστής ήταν «Μάρτυρας του Ιεχωβά» θα είστε ψεύτες, διότι όλοι εσείς είστε αναμάρτητοι.

• Αν πείτε ότι ο ληστής δεν ήταν «Μάρτυρας του Ιεχωβά», πάλι ψεύδεστε, διότι η ορατή Οργάνωση του Θεού,δηλαδή « οι Μάρτυρες του Ιεχωβά» δεν είχε κάν ιδρυθεί ακόμη!

Κάνετε τους διδασκάλους σε κάποιους ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν την Αγία Γραφή και στις δικές μου ερωτήσεις και τις ερωτήσεις των άλλων Χριστιανών Θεολόγων η κληρικών κάνετε την «κότα»: ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΤΟΤΕ.

Μάθετε λοιπόν, ότι ο Χριστός, είπε ότι, δεν ήρθε να καλέσει στην βασιλεία των ουρανών δικαίους, αλλά μετανοημένους αμαρτωλούς. Διαβάστε εδώ: Ματθ. Θ΄ 13. «Υπάγετε δε και μάθετε τι είναι, “Έλεον θέλω και ού θυσίαν” διότι δεν ήλθον δια να καλέσω δκαίους αλλά αμαρτωλούς είς μετάνοιαν».

Ο Χριστός είπε ακόμη, ότι οι τελώνες και οι πόρνες θα προπορευτούν στην βασιλεία των ουρανών.
Διαβάστε: Ματθ. ΚΑ΄31. «Τις εκ των δύο έκανε το θέλημα του πατρός; Λέγουσι….. την Βασιλείαν του Θεού».
Συνεπώς, η εκκλησία του Χριστού, δεν θα αποτελείται μόνο από Παρθένους.

Επίσης λέει ότι θα γίνουν «κατά χάριν» παιδιά του Θεού, όσοι πιστέψουν στο όνομα του Χριστού και φυσικά στον ίδιο τον Χριστό και Θεό: Ιωάν. Α΄ 12. «Όσοι δε εδέχθησαν αυτόν, είς αυτούς έδωκεν εξουσίαννα γείνωσι τέκνα Θεού, είς τους πιστεύοντες στο όνομα αυτού».

Και αφού θα γίνουν «κατά χάριν» παιδιά του Θεού, θα γίνουν και «κατά χάριν» κληρονόμοι της Βασιλείας Του. Διαβάστε εδώ: Γαλάτ. Γ΄ 26. «Διότι πάντες είσθε υιοί Θεού δια της πίστεως της εν Χριστώ Ιησού».

Πάντες λέει, όλοι δηλαδή όσοι πιστεύουν στον Χριστό θα είναι και υιοί του Θεού. Πάντες λέει είστε υιοί Θεού, όλοι δηλαδή και όχι μόνο οι 144.000, που λέτε εσείς.
Διαβάστε και το εδάφιο: Ματθ. Ι΄38. «και ός ού λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, ούκ έστι μου άξιος».
Καταλαβαίνετε τι λέει εδω;

(Π.Ο.Σ.) Πείτε μου εσείς.

(Χ.Ο.) Άν πρέπει να είμαστε άξιοι πρός τον Κύριο, τότε πρέπει να μιμηθούμε κατά πάντα το παράδειγμά του και μετά να πάμε πίσω του.

(Π.Ο.Σ.) Ακριβώς έτσι.

(Χ.Ο.) Άν πούμε λοιπόν ότι, εσείς οι αναμάρτητοι οπαδοί της Οργάνωσης, είστε όλοι μαζί 3.000.000 και ότι θα πάτε όλοι στον Παράδεισο. Δεν ανήκετε όμως στους 144.000, που θα πάνε στον ουρανό να συμβασιλεύσουν με τον Χριστό. Τότε εσείς οι υπόλοιποι 2.856.000 οπαδοί της οργάνωσης, που θα είστε στον επίγειο παράδεισο, δεν θα είστε και πίσω από τον Χριστό και μαζί με τον Χριστό, διότι εκείνος θα είναι στην Βασιλεία των ουρανών.
Άρα δεν θα είστε άξιοι για τον Χριστό, αφού δεν θα είστε μαζί του, διότι μόνο όποιος είναι αξιος του Χριστού τον ακολουθεί και είναι μαζί Του και μαζί με τον ληστή. Μήπως θέλετε να πάτε στον επίγειο Παράδεισο, ακόμη και άν δεν είστε άξιοι για τον Χριστό;

(Π.Ο.Σ.) Εμείς δεν είπαμε ποτέ κάτι τέτοιο και με έχετε μπερδέψει τώρα.

(Χ.Ο.) Θέλω να σας ρωτήσω όμως εσάς από ποιόν παίρνετε τις πληροφορίες για αυτoύς που πεθαίνουν και πάνε να συμπληρώσουν τους 1444.000;
• Πού αναφέρει η Αγία Γραφή το «σύστημα πραγμάτων»;
• Που ξέρετε πόσοι είναι τώρα στον ουρανό, διότι μέχρι το 1990 περιμένατε να πανε στους ουρανούς άλλοι 8.734.
• Πότε άρχισε η μέτρηση;
• Ποιοί πάνε;
• Με ποιό τρόπο τους καλούν;
• Πού ακριβώς είναι τώρα;
• Πόσες αναστάσεις περιμένουμε να γίνουν; μία; δύο; εκατό; πόσες;

(Π.Ο.Σ.) Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω.

(Χ.Ο.) Και ούτε θα μάθετε ποτέ. Είμαι σίγουρος.









































Περί της ανάστασης του Κυρίου

Ο Χριστός ανασταίνεται με το ίδιο ανθρώπινο σώμα του

(Π.Ο.Σ.) Ο Χριστός αναστήθηκε με ένα σώμα παρόμοιο και όχι με το δικό του, διότι ο Θεός εξαφάνισε το σώμα του από τον τάφο. Δεν μπορούσε να ξαναπάρει το σώμα του, αφού το προσέφερε σαν θυσία για τις αμαρτίες του κόσμου.

(Χ.Ο.) Μα αν δεχθούμε αυτά που λέτε εσείς τώρα υπάρχει πρόβλημα ανάστασης. Τότε, ούτε οι νεκροί θα αναστηθούν.
Αφού το σώμα του ανθρώπου Ιησού χάθηκε, αφού ψυχή δεν υπάρχει, τότε τι αναστήθηκε; Δηλαδή δεν αναστήθηκε ο Χριστός;

Ο Δαυϊδ προφήτεψε για την Ανάσταση του Χριστού και ο Απόστολος Πέτρος επιβεβαιώνει ότι δεν εγκαταλείφθηκε η ψυχή του Ιησού στον Άδη, ούτε το σώμα του είδε φθορά. Διαβάστε εδώ: Πραξ. Β΄ 31 και 34. «Προϊδών ελάλησε περί της αναστάσεως του Χριστού ότι ού κατελείφθη η ψυχή αυτού είς άδου, ουδέ η σάρξ αυτού είδε διαφθοράν».

Ο Απόστολος Παύλος για την ανάσταση του Χριστού λέει: Α΄Κορινθ. ΙΕ΄ 12-20. «Εάν δε ο Χριστός κηρύττεται ότι ανέστη έκ νεκρών, πώς τινες μεταξύ σας λέγουσιν, ότι ανάστασις νεκρών δεν είναι;……Άρα και οι κοιμηθέντες έν Χριστώ απωλέσθησαν…….έγινε απαρχή των κεκοιμημένων».

Εμείς λέει ο Απόστολος κηρύττουμε στα έθνη, ότι ο Χριστός ανέστη έκ νεκρών. Δεν μπορεί να είμαστε ψευδομάρτυρες του Θεού, διότι κηρύττουμε ότι ο Θεός ανέστησε τον Χριστό έκ νεκρών. Ποιός είναι ψευδομάρτυρας εσείς ή ο Απόστολος Παύλος;

(Π.Ο.Σ.) Εμείς λέμε μόνο ότι δεν αναστήθηκε σωματικώς.

(Χ.Ο.) Δεν καταλαβαίνω σε ποιο Θεό τελικά πιστεύετε. Απέθανε πνευματικώς δηλαδή ο χριστός; Τότε τι ανασταίνεται;

(Π.Ο.Σ.) Αυτό που πεθαίνει.

(Χ.Ο.) Εσείς λέτε ότι αναστήθηκε αυτό που ….δεν πέθανε!
Άρα τάχετε πολύ μπερδεμένα όλα τα περί αναστάσεως και μάλλον δεν πιστεύετε στην ανάσταση του Χριστού.

(Π.Ο.Σ.) Αφού προσέφερε το σώμα του θυσία, δεν ήταν δυνατόν να το πάρει πίσω, διότι τι είδους θυσία θα ήταν αυτή;

(Χ.Ο.) Ο Αβραάμ που πήγε να θυσιάσει τον Ισαάκ, ευαρέστησε τον Θεό αν και δεν τον άφησε τελικά να τον θυσιάσει; Είχε αξία η θυσία του η όχι;

(Π.Ο.Σ.) Και βέβαια είχε αξία η διάθεση να θυσιάσει τον γιό του.

(Χ.Ο.) Διαβάστε εδώ: Ιωάν. Β΄18-22. «Απεκρίθησαν λοιπόν οι Ιουδαίοι και είπον προς αυτόν; Τι σημαίον…..είπεν ο Ιησούς».
Ο Χριστός είπε στους Ιουδαίους, ότι αν χαλάσετε αυτό τον ναό, εγώ θα τον χτίσω σε τρείς (3) ημέρες και εννοούσε την τριήμερη ταφή και την μετέπειτα ανάστασή του. Είπε μήπως ψέματα ο Χριστός ότι θα αναστήσει το σώμα του;

(Π.Ο.Σ.) Όχι βέβαια, δεν λέμε ότι ο Χριστός ψεύδεται.

(Χ.Ο.) Για διαβάστε εδώ: Ψαλμός ΙΣΤ 10 «Διότι δεν θέλεις εγκαταλείψει την ψυχήν μου έν τώ άδη, ουδέ θέλεις αφήσει τον Όσιόν σου να ίδη διαφθοράν».

Όσιο λέει η προφητεία τον άνθρωπο Ιησού, ότι το σώμα του μέσα στον τάφο δεν θα πάθει αλλοίωση. Γι’ αυτό και ο Απόστολος Πέτρος λέει: Πραξ. Β΄27. «Διότι δεν θέλεις εγκαταλείψει….να ίδη διαφθοράν».
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή ο Χριστός πήγε στον Άδη και εκήρυξε στις ψυχές.
Με το σώμα του πήγε εκεί η με το πνεύμα του;

(Π.Ο.Σ.) Με το πνεύμα του βέβαια.

(Χ.Ο.) Το σώμα του εκείνες τις ημέρες που ήταν;

(Π.Ο.Σ.) Στον τάφο ήταν.

(Χ.Ο.) Τότε από τον τάφο τι αναστήθηκε;

(Π.Ο.Σ.) Όπως τα λέτε εσείς τώρα και όπως φαίνεται, αναστήθηκε το σώμα.

(Χ.Ο.) Θέλω να πώ κάτι άλλο. Λέτε στα βιβλία και τα φυλλάδιά σας, ότι, εσείς οι οπαδοί της ΣΚΟΠΙΑΣ θα αναστηθείτε με το σώμα σας και ότι θα τρώτε, θα πίνετε, θα παντρεύεστε και θα γλεντάτε. Είναι αλήθεια αυτό;

(Π.Ο.Σ.) Ναι αφού το λέει η εταιρεία «ΣΚΟΠΙΑ».

(Χ.Ο.) Πώς θα αναστηθείτε εσείς, αφού στα φυλάδια και το βιβλία σας διδάσκετε ότι δεν αναστήθηκε ο Χριστός;

Άς διαβάσουμε το επόμενο εδάφιο για να προχωρήσουμε: Λουκ. ΚΔ΄36-43. «Ενώ δε ελάλουν ταύτα….. ο Ιησούς εστάθη έν μέσω αυτών….». Ο Χριστός όχι μόνο αναστήθηκε, αλλά ζήτησε και από τον Θωμά να τον ψηλαφήσει, για να πειστεί ότι ήταν εκείνος.

Ψηλαφίστε με λέει ο Χριστός. Εγώ είμαι. Διαβάστε: Ιωάν. Κ΄ 27. «είτα λέγει τώ Θωμά…., αλλά πιστός».

Ελάτε να με ψηλαφίσετε λέει: Λουκά ΚΔ΄29-40 «Ίδετε τα χείρας μου και τους πόδας μου». Ο Χριστός ζητάει και από τους μαθητές να τον ψηλαφήσουν και στα χέρια και στα πόδια του.

Άλλωστε, λέει, δεν είμαι άσαρκο πνεύμα, διότι η ψυχή του πεθαμένου δεν έχει σώμα και οστά, αλλά βλέπετε ότι εγώ έχω. Διαβάστε: Λουκ. ΚΔ΄ 29-40. «ίδετε τας χείρας μου και τους πόδας μου,……….εμέ θεωρείτε έχοντα».

Ο Χριστός δείχνει τα χέρια του και την πλευρά του.
Διαβάστε εδώ: Ιωάν. Κ΄20. «και τούτο ειπών…».

Ο Χριστός τρώει με τους μαθητές του. Διαβάστε εδώ: Λουκ. ΚΔ΄ 42-43. «Οι δε επέδωκαν αυτώ ιχθύος οπτού μέρος και από μελισσίου κηρίου, και λαβών ενώπιον αυτών έφαγεν».

(Π.Ο.Σ.) Είχε ανάγκη να φάει ο Χριστός;

(Χ.Ο.) Δεν είχε ανάγκη να φάει, απλά έδειξε ότι είχε την δυνατότητα να φάει, για να αποδέιξει ότι αναστήθηκε πραγματικά με το σώμα του.

(Π.Ο.Σ.) Κι αν ο Χριστός πήρε το σώμα του, όπως το πήρε ο άγγελος που πήγε απεσταλμένος από τον Θεό για να πεί στην Μαρία να γεννήσει;

(Χ.Ο.) Αποκλείεται. Πρώτον δεν ήταν δυνατόν να υποκρίνεται ο Χριστός και δεύτερον το πνεύμα μπορεί να πάρει μορφή, αλλά δεν ψηλαφίζεται.

(Π.Ο.Σ.) Δεν φαίνεται στο εδάφιο αυτό, όμως, ότι τον ψηλάφισε.

(Χ.Ο.) Στο εδάφιο αυτό μπορεί να μη φαίνεται, αλλά ο Ιωάννης στην επιστολή του το βεβαιώνει. Διαβάστε εδώ: Α΄Ιωάν. Α΄ 1. «Εκείνο το οποίο…της ζωής».
Εδώ φαίνεται ότι τον ψηλάφισαν τον Χριστό οι μαθητές του.
Άρα, ο Χριστός, αναστήθηκε σωματικώς.

Πολλά εδάφια δείχνουν την ανάσταση του Χριστού.
Διαβάστε εδώ: Κολασ. Β΄9. «Διότι έν αυτώ κατοικεί πάν το πλήρωμα της Θεότητος σωματικώς». Μέσα στο αναστημένο σώμα του Ιησού Χριστού κατοικεί ολόκληρη η Θεότητα.

(Π.Ο.Σ.) Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί ο Απόστολος Παύλος λέει ότι σάρκα και αίμα δεν μπορούν να κληρονομήσουν την βασιλεία του Θεού;
Διαβάστε εδώ και εξηγείστε μου: Α΄Κορινθ. ΙΕ΄50. «Τούτο δε λέγω, αδελφοί, ότι σάρξ και αίμα βασιλείαν Θεού δεν δύναται να κληρονομήσωσιν, ουδέ η σάρξ κληρονομεί την αφθαρσίαν».

(Χ.Ο.) Δείτε εδώ τι λέει στα επόμενα εδάφια: Α΄Κορινθ. ΙΕ΄51-53. «Ιδού, μυστήριον λέγω προς υμάς. πάντες μέν…..να ενδυθή αφθαρσίαν».
Δεν θα έχουμε πεθάνει όλοι, λέει ο Απόστολος εδώ, αλλά νεκροί και ζωντανοί θα αλλάξουμε το φθαρτό σώμα με άλλο άφθαρτο στην Δευτέρα Παρουσία.
Τα σώματά μας θα είναι ίδια, με το άφθαρτο σώμα του αναστημένου Ιησού.

Διαβάστε εδώ: Φιλιππ. Γ΄ 20. «Διότι το πολίτευμα ημών είναι έν ουρανοίς, οπόθεν και προσμένομεν……τα πάντα είς εαυτόν».
Εδώ ο Απόστολος λέει ότι το σώμα μας θα είναι ίδιο, με το αναστημένο σώμα της δόξας του Ιησού. Αυτό το φθαρτό σώμα δεν μπορεί να κληρονομήσει βασιλεία του Θεού. Το δικό μας σώμα θα είναι ίδιο, με το σώμα της δόξας του Χριστού.

(Π.Ο.Σ.) Διαβάστε το εδάφιο Α΄Πέτρ. Γ΄18. «Επειδή και οΧριστός άπαξ έπαθε δια τας αμαρτίας, ο δίκαιος υπέρ των αδίκων, δια να φέρη ημάς προς τον Θεόν, θανατωθείς μέν κατά σάρκα, ζωοποιηθείς δε διά πνεύματος». Ο Χριστός λέει εδώ ότι αναστήθηκε πνευματικώς.

(Χ.Ο.) Άλλο λέει εδώ. Εδώ λέει ότι το Πνεύμα, η Θεότητα, που ήταν ενωμένη με το σώμα, ανέστησε και το σώμα.







































Περί της αθανασίας της Ψυχής

(Π.Ο.Σ.) Θα ήθελα να μιλήσουμε και για την αθανασία της ψυχής, που λέτε εσείς.

(Χ.Ο.) Άς εξετάσουμε το θέμα περί της αθανασίας της ψυχής.
Εσείς τι πιστεύετε για την αθανασία της ψυχής; Τι λέει η εταιρεία;

(Π.Ο.Σ.) Εμείς λέμε, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αθάνατος ψυχή, αλλά ότι δεν υπάρχει καθόλου ψυχή, διότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από χώμα και θα καταλήξει με τον θάνατό του πάλι στο χώμα. Διαβάστε εδώ: Εκκλ. Γ΄ 18-21. «Είπα εγώ έν τη καρδία μου περί της καταστάσεως των υιών των ανθρώπων, ότι θέλει…είς το χώμα. Τις γνωρίζει το πνεύμα…κάτω είς την γήν»; Ό,τι είναι το κτήνος είναι και ο άνθρωπος λέει εδώ. Όπως πεθαίνει το κτήνος πεθαίνει και ο άνθρωπος. Και οι δύο καταλήγουν στο χώμα. Η ίδια πνοή είναι για όλους λέει, διότι ο άνθρωπος δεν υπερτερεί από το κτήνος, διότι τα πάντα είναι μάταια

(Χ.Ο.) Αν τα πάντα είναι μάταια, τότε εσείς μην αγωνίζεστε εδώ στη για να «αποδίδετε θείαν υπηρεσίαν» στον Ιεχωβά σας, διότι όλα είναι μάταια.
Δεν πρέπει να περιμένετε όχι μόνο επουράνιο παράδεισο, αλλά ούτε επίγειο.
Εδώ δηλαδή εσείς φάσκετε και αντιφάσκετε.
Τελικά τίποτε δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε σωστά εσείς μέσα στην Αγία Γραφή. Ποιος είπε αυτά τα λόγια που μου αναφέρατε;

(Π.Ο.Σ.) Ο Εκκλησιαστής

(Χ.Ο.) Του τα λέει ο Χριστός ή τα λέει από μόνος του;

(Π.Ο.Σ.) Εκείνος τα λέει, από μόνος του.

(Χ.Ο.) Τα λόγια αυτά λοιπόν, δεν τα έλεγε ο Θεός. Δεν είπε «τάδε έφη Κύριος». Επίσης δεν λέει ότι επιστρέφουν τα πάντα στο χώμα, διότι τότε θα πέφταμε σε τραγική πλάνη, ότι, δηλαδή ακόμη και οι άγγελοι και όλες οι πνευματικές δυνάμεις καταλήγουν στο χώμα. Η ψυχή του ανθρώπου, που δεν έγινε από χώμα θα καταλήξει στο χώμα; Αφού την έδωσε ο Θεός, δεν πρέπει να επιστραφεί πάλι στον Θεό; Πείτε μου τι απάντηση δίνει στο τέλος ο Εκκλησιαστής;

(Π.Ο.Σ.) Δεν ξέρω.

(Χ.Ο.) Διαβάστε τότε στο: Εκκλ. ΙΒ΄7. «Και επιστρέψει το χώμα είς την γήν, καθώς ήτο, και το πνεύμα επιστρέψη είς τον Θεόν, όστις έδωκεν αυτό». Τελικά ποιος πλανάται; Ο Εκκλησιαστής ή η εταιρεία που διαστρέφει και εμπορεύεται τον λόγο του Θεού;





Διαβάστε και τι γράφει το εδάφιο στη: Γέν. Β΄7. «Και έπλασε Κύριος ο Θεός τον άνθρωπον από χώματος έκ της γής. και ενεφύσησεν είς τους μυκτηρας αυτού πνοήν ζωής, και έγινεν ο άνθρωπος ψυχήν ζώσαν».
Εδώ βλέπουμε τα δύο συστατικά που χρειάστηκαν για να γίνει ο άνθρωπος. Το σώμα που το έπλασε ο Θεός από χώμα και το πνεύμα, το οποιο έδωσε ο Θεός και έγινε ο άνθρωπος ψυχή ζώσα. Το εμφύσημα του Θεού, είναι η αθάνατος ψυχή. Είναι αθάνατος η ψυχή, διότι ό,τι υπάρχει στον Θεό είναι αθάνατο. Είναι δύσκολο να το καταλάβετε; Ο Θεός έπλασε αθάνατον τον άνθρωπο για να τηρήσει τις εντολές του και να απολαύσει την αμεριμνησία του παραδείσου.

Ο άνθρωπος έγινε θνητός, επειδή παρέβη την εντολή του Θεού.
Έγινε θνητός και το σώμα πήγε στο χώμα και η ψυχή στον Θεό.

Με την γενική ανάσταση των νεκρών, η ψυχή θα ενωθεί με το σώμα και θα γίνει αθάνατο το σώμα, για να σταθεί μπροστά στον μεγάλο Κριτή Χριστό.

Τα δύο αυτά συστατικά, που έχει γίνει ο άνθρωπος, τα βλέπουμε και σε άλλα εδάφια.

Διαβάστε εδώ: Εβρ. Β΄ 5-7. «Διότι δεν υπέταξεν είς αγγέλους την οικουμένην την μέλλουσαν περί της οποίας λαλούμεν. Εμαρτύρησε δε τις….επί τα έργα των χειρών σου».
Εδώ συντρίβονται όλες οι πλάνες της οργάνωσής σας. Ο άνθρωπος έγινε από τον Θεό λίγο κατώτερος των αγγέλων, επειδή πεθαίνει το σώμα του, ενώ ο άγγελος είναι αθάνατος. Άν ο άνθρωπος δεν έχει αθάνατο ψυχή - όπως λέτε εσείς - και είναι σαν τα κτήνη, τότε τον άνθρωπο δεν τον έφτιαξε λίγο κατώτερο από τους αγγέλους αλλά τον έκανε πολύ κατώτερο. Τον έκανε σαν τα κτήνη, τα ζώα! Τότε δηλαδή πέφτουμε στην πιο μεγάλη βλασφημία, που δεν μπορεί ούτε να την σκεφτεί κανείς. Ότι δηλαδή ακόμη και ο Χριστός ως άνθρωπος, ήταν ίσος με τα κτήνη! Δηλαδή ο πάνσοφος Θεός έφτιαξε τον άθρωπο ασυγκρίτως κατώτερο από τους αγγέλους και τον έφτασε στο επίπεδο του κτήνους!

(Π.Ο.Σ.) Δεν λέμε εμείς τέτοιες βλασφημίες.

(Χ.Ο.) Ποιος τις λέει, τότε, αν δεν τις λέτε εσείς;
Διαβάστε ακόμη ένα εδάφιο: Λουκά ΙΣΤ΄22-25. « Απέθανε δε ο φτωχός, και εφέρθη υπό των αγγέλων είς τον κόλπον του Αβραάμ. Απέθανε δε και ο πλούσιος και ετάφη. Και έν τω άδη…., σύ δε βασανίζεσαι».
Τι μετέφεραν οι άγγελοι και πήγαν στους κόλπους του Αβραάμ; Μετέφεραν μήπως το σώμα του Αβραάμ;

(Π.Ο.Σ.) Όχι βέβαια. Το σώμα του Λαζάρου έμεινε στον τάφο.

(Χ.Ο.) Τότε τι μετέφεραν οι άγγελοι;

(Π.Ο.Σ.) Εξηγείστε μου εσείς.

(Χ.Ο.) ….Δάσκαλοι εσείς από σπίτι σε σπίτι και δεν γνωρίζετε; Την ψυχή του μετέφεραν. Ο πλούσιος, που εν τω μεταξύ, είχε πεθάνει και αυτός βαζανίζονταν και ζητούσε βοήθεια από τον Αβραάμ, να στείλει τον Λάζαρο να του δροσίσει τα χείλη του με λίγες σταγόνες νερό. Όλον αυτόν τον διάλογο ποιος τον έκανε; Μήπως τα πεθαμένα σώματα του Πλουσίου και του Αβραάμ ή οι ψυχές που εμείς πιστεύουμε ότι είναι αθάνατες;

(Π.Ο.Σ.) Οι ψυχές μάλλον, αφού τα σώματα ήταν στον τάφο, αλλά αυτό είναι απλά μία παραβολή και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

(Χ.Ο.) Η εικόνα μπορεί να είναι πλασματική, μιάς και ο Χριστός μιλούσε και με παραβολές, αλλά τα στοιχεία ήταν πραγματικά.
Διαβάστε εδώ: Πράξ. Ζ΄59-60. «Και ελιθοβόλουν τον Στέφανον επικαλούμενον και λέγοντα, Κύριε Ιησού, δέξαι το Πνεύμα μου. Και γονατίσας εφώναξε μετά φωνής μεγάλης, Κύριε, μη λογαριάσης είς αυτούς την αμαρτίαν ταύτην. και τούτο ειπών εκοιμήθη».

Σωστός καταπέλτης είναι η Αγία Γραφή κατά της πλάνης της οργάνωσή σας. Ο πρωτομάρτυρας Στέφανος, παρακάλεσε τον Χριστό να παραλάβει το πνεύμα του.

Διαβάστε ακόμη: Α΄Πέτρ. Γ΄ 19-20. «Δια του οποίου πορευθείς εκήρυξε και προς τα πνεύματα τα έν φυλακή….η κιβωτός».
Μπορείτε να μου πείτε, που τις βρήκε αυτές οι ψυχές που κήρυξε ο Χριστός, αφού αυτοί οι άνθρωποι είχαν πεθάνει από την εποχή του κατακλυσμού;

Διαβάστε ακόμη: Αποκ. ΣΤ΄ 9-10. «Και ότε ήνοιξε την πέμπτην σφραγίδα, είδον υποκάτω του θυσιαστηρίου τας ψυχάς των εσφαγμένων……..από των κατοικούντων επί της γής».

Αυτοί είχαν σφαγιασθεί από τους οπαδούς του διαβόλου - για τον λόγο του Θεού και την ομολογία, που είχαν κάνει ενώπιον των ανθρώπων - ότι ήσαν χριστιανοί Και είδε λέει ο Ιωάννης τις ψυχές των σφαγιασθέντων μαρτύρων στον ουρανό, κάτω από το θυσιαστήριο, και παρακαλούσαν τον Θεό να αποδώσει δικαιοσύνη. Αφού δεν υπάρχει - κατά την γνώμη της εταιρείας σας - αθάνατος ψυχή, τότε πώς βρέθηκαν όλες αυτές οι ψυχές μέσα στον ουρανό κάτω από το θυσιαστήριο; Άρα ήταν αθάνατες ψυχές.

Ήταν όλοι ή μερικοί «μάρτυρες του Ιεχωβά» οι ψυχές αυτές;
Μάλλον όχι θα πεί κάποιος.
Βέβαια όχι, θα πώ εγώ, διότι δεν είχε σφαγιασθεί κανείς από αυτούς για το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Είναι δυνατόν να μην έχετε ήδη εκνευριστεί με όλες αυτές τις αλήθειες που ακούτε σήμερα;
Είναι δυνατόν να μην έχετε ήδη εκνευριστεί για την κοροϊδία που αντιλαμβάνεστε ότι σας έχει κάνει μέχρι σήμερα η «εταιρεία, που εμπορεύτηκε για πάνω από 150 χρόνια τον λόγο του Θεού»;


Διαβάστε ακόμη: Ματθ. Ι΄28. «Και μη φοβηθείτε από τον αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων να αποκτείνωσι. φοβήθητε μάλλον τον δυνάμενον και ψυχή και σώμα να απολέση έν τη γεέννη».
Η Αγία Γραφή μιλάει για ψυχή και σώμα. Εσείς θα πιστέψετε την εταιρεία που σας εκμεταλλεύεται και εμπορεύεται τον λόγο του Θεού;

Διαβάστε ακόμη: Ματθ. ΚΒ΄32. «Εγώ είμαι ο Θεός του Αβραάμ, και ο Θεός του Ιακώβ, και ο Θεός του Ιακώβ; Δεν είναι ο Θεός Θεός νεκρών, αλλά ζώντων.
Έχουν πεθάνει ο Αβραάμ και ο Ισαάκ και ο Ιακώβ, αλλά ο Θεός τους θεωρεί ζωντανούς και λέει ότι είναι ο Θεός των ζώντων και όχι Θεός των νεκρών.
Μήπως λέει ψέματα ο Θεός; Για τον Θεό, η ψυχή δεν εκμηδενίζεται, αλλά παραμένει αθάνατος.

Ο Μωϋσής, αν και είχε πεθάνει 1.500 χρόνια πρίν τον Χριστό, εμφανίστηκε ζωντανός στο όρος Θαβώρ μαζί με τον Χριστό. Είναι δυνατόν αυτό να συνέβη; Λέει αλήθεια η Αγία Γραφή ή πρέπει να πιστέψουμε την «εταιρεία που σας εκμεταλλεύεται και εμπορεύεται τον λόγο του Θεού»;

Διαβάστε εδώ: Ματθ. ΙΖ΄2-3. «Και μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών. και έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού έγιναν λευκά ως το φώς. Και ιδού, εφάνησαν είς αυτούς Μωυσής και Ηλίας συλλαλούντες μετ’ αυτού».

Διαβάστε και εδώ: Φιλιππ. Α΄21-24. «Άλλ’ εάν το να ζώ έν σαρκί, τούτο συμβάλλει είς καρποφορίαν του έργου μου, και τι να εκλέξω, δεν γνωρίζω. διότι…..δια σας».

Βασανίζεται ο Απόστολος εδώ για την ψυχή και το σώμα. Βασανίζομαι λέει και δεν ξέρω τι να κάνω. Να φύγω από τον κόσμο αυτό και να πάω να βρώ τον Χριστό, ή να μείνω μαζί σας; Εμένα λέει με συμφέρει να πάω να βρώ τον Χριστό, γιατί είναι καλύτερα για εμένα, ενώ εσάς σας συμφέρει να μείνω κοντά σας ακόμη, για να σας νουθετώ.

Είναι δυνατόν να ήθελε ο Απόστολος Παύλος να πάει στην ανυπαρξία και στην εκμηδένιση, παρά να μείνη ακόμη στη γή και να νουθετεί τους χριστιανούς;
Αυτός έλεγε ότι, αν πεθάνει το σώμα του, θα πάει στον Χριστό. Τι θα πήγαινε στον Χριστό μπορείτε να μου πείτε; Έλεγε ψέματα μήπως ο Απόστολος Παύλος;

(Π.Ο.Σ.) Δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο.










Περί των Μνημοσύνων

(Χ.Ο.) Για τα μνημόσυνα τι πιστεύετε; Πρέπει να γίνονται; Βασικά πιστεύω ότι θάχετε μεγάλη άγνοια γύρω από αυτά.

(Π.Ο.Σ.) Εμείς είμαστε κατά των μνημοσύνων, διότι όποιος πεθαίνει δεν μπορεί να μετανοήσει. «έν τω Άδη ούκ εστιν μετάνοια». Δεν ωφελούν κανένα.

(Χ.Ο.) Φυσικά όποιος πεθάνει δεν μπορεί πλέον να μετανοήσει. Μπορούμε όμως εμείς οι ζώντες να προσευχηθούμε για να δείξει επιείκεια ο Πανάγαθος Θεός, ώστε να σωθεί κατά την ημέρα του Κυρίου, διότι όπως λέει και το εδάφιο πολύ ισχύει δέηση δικαίου ενεργουμένη. Ιακώβου Ε 16. «εξομολογείσθε αλλήλους τα παραπτώματα, και εύχεσθε υπέρ αλλήλων, όπως ιαθήτε. πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη».

Για την Εκκλησία μας ο κάθε άνθρωπος θα αναστηθεί και θα κριθεί από τον Θεό. Σύμφωνα με την όλη ηθική του κατάσταση, ως προς τα διδασκόμενα από τον Χριστόν, κατά την στιγμή του θανάτου του, αποφασίζεται η οριστική του δρομολόγηση για την αιωνιότητα. Βρίσκεται σε μία μέση κατάσταση και περιμένει τον Μεγάλο Κριτή Χριστό να τον δικάσει.

Αν και η ζωή εκείνων που πέθαναν κρίνεται οριστικά, εν τούτοις όμως, οι ψυχές δεν εισπράττουν ακόμη το τέλειον μέτρον της αμοιβής κατά τα έργα τους, στη γή. Υπάρχει ακόμη ένα μεσοδιάστημα χρόνου μεταξύ του θανάτου και της Μεγάλης Κρίσης. Μέσα σε αυτό το μεσοδιάστημα η Εκκλησία μας προσεύχεται για τους κεκοιμημένους να ελευθερωθούν και στηρίζει την ελπίδα της στην άκρα αγαθότητα του Κυρίου.

Η δέηση αυτή των ζώντων προς τους κεκοιμημένους δεν αντίκειται στην αλάθητο σοφία του Θεού. Ο Θεός διοικεί το σύμπαν με νόμο. Ο άνθρωπος όμως με την προσευχή του, την οποία πολλές φορές ακούει ο Θεός, επεμβαίνει και ακυρώνει ή τροποποιεί τις αποφάσεις του.

Ένα παράδειγμα: Ο Θεός αποφασίζει να καταστρέψει τους Ισραηλίτες, διότι κατασκεύασαν τον χρυσό μόσχο. Ο Μωϋσής όμως προσεύχεται υπέρ του λαού του. Ο Κύριος ανακαλεί την απόφασή Του. Χάριν στην προσευχή του Μωϋσή.
Έξοδος ΛΒ΄14. «Ιλάσθη Κύριος περι της κακίας, ής είπε ποιήσθαι τον λαόν αυτού».

Φανταστείτε, ο Θεός δεν τιμώρησε τους Ισραηλίτες αν και δεν μετανόησαν. Μόνον η προσευχή του Μωϋσή ήταν αρκετή για να τροποποιήσει η ακυρώσει ο Κύριος την απόφασή Του.

Αφού λοιπόν εισακούσθη η προσευχή του ζώντος Μωϋσή για τους ζώντας Ισραηλίτες, ελπίζουμε ότι θα εισακουσθεί και η προσευχή μας για τους κεκοιμημένους.


Άλλωστε γιατί να μην ακούωνται οι δεήσεις των ζώντων υπέρ των κεκοιμημένων αφού:
• Οι δεήσεις γίνονται με ευσέβεια και με πίστη.
• Οι νεκροί είναι επιδεχτικοί το θείου ελέους και
• Οι δεήσεις δεν αντιβαίνουν της θείας θέλησης και δικαιοσύνης.

Φυσικά δεν πρέπει η ζωή μας να είναι θρησκευτικά αδιάφορη και με αμαρτίες και μετά να περιμένουμε να μας σώσουν τα μνημόσυνα, διότι δεν γνωρίζουμε αν οι συγγενείς μας θα θέλουν ή αν θα ζούν οι άνθρωποι που μας αγαπούν για να μας κάνουν μνημόσυνα άξια συγχώρεσης από τον Κύριο.
Όποιος φεύγει αμετανόητος δεν έχει καμία ωφέλεια από τα μνημόσυνα.

Εδώ προσεύχεται ο Παύλος υπέρ του πεθαμένου Ονήσιμου.Β΄Τιμοθ. Α΄ 18. «δώη αυτώ ο Κύριος ευρείν έλεος παρά Κυρίου έν εκείνη τη ημέρα…».

Α΄Κορινθ. Ε΄ 5. «Παραδούναι τον τοιούτον τώ σατανά είς όλεθρον της σαρκός, ίνα το πνεύμα σωθή έν τη ημέρα του Κυρίου Ιησού».
Δέεται να σωθεί η ψυχή του αμαρτωλού αιμομίκτου.

Γίνεται δέηση ζώντων υπέρ κεκοιμημένων

Διαβάστε εδώ: Β΄Μακαβ. ΙΒ΄41. «Πάντες ….όθεν περί των τεθνηκότων τον εξιλασμόν εκποιήσαντες της αμαρτίας απολυθήναι».

Διαβάστε εδώ: Νεεμίας Β΄12. «Και εχωρίσθησαν οι Υιού Ισραήλ από παντός Υιού αλλοτρίου και έστησαν και εξηγόρευσαν τας αμαρτίας αυτών και τας αναομίας των πατέρων αυτών»

Διαβάστε εδώ: Νεεμίας Θ΄1-3. « Και έν ημέρα εικοστή και τεσσαρακοστή του μηνός συνήχθησαν…έν νηστεία και εξηγόρευσαν τας αμαρτίας των και ανομίαις των πατέρων αυτών».

Διαβάστε εδώ: Σοφία Σειράχ Ζ΄33. «Χάριν δόματος έναντι παντός ζώντος και επί νεκρώ μη αποκωλύσεις χάριν».

Ο Ιούδας ο Μακκαβαίος, έδωσε χρήματα για να προσφερθή θυσία, για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μερικών στρατιωτών, που αμάρτησαν και έπεσαν στην μάχη. Διαβάστε εδώ: Β΄Μακκαβαίων ΙΔ΄ 42-45. «Εί γάρ μη τους πεπτωκότας αναστήναι προσεδόκα, περισσόν αν και ληρωδες υπέρ νεκρών προσεύχεσθαι».

Τα μνημόσυνα βοηθούν και τους ζώντες, διότι για τον Χριστό, είναι έργο που γίνεται από αγάπη. Κάποιοι όμως βαριούνται να κάνουν μνημόσυνο και κάνουν κάποιες φιλανθρωπίες «αντί Μνημοσύνου». Κακώς όμως, διότι καλή η ελεημοσύνη, που δίδεται για την ψυχή, αλλά δεν αντικαθιστά την θυσία του Χριστού.

Το μόνο που δέχεται ο Θεός είναι η θυσία του Υιού του. Γι’ αυτό πηγαίνουμε πρόσφορο και νάμα, που μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Από αυτό βγαίνει και η μερίδα του κεκοιμημένου και τίθεται στο Άγιο Δισκάριο, κοντά στον αμνό και τις μερίδες της Παναγίας, των Αγγέλων, των Προφητών, των Μαρτύρων, των Ομολογητών, των εγκρατευτών και όλης της Εκκλησίας.

Εκεί είναι όλη η οικογένεια του Θεού και μέσα σε αυτή μπαίνει και μνημονεύεται το όνομα του δικού μας κεκοιμημένου. Είναι μεγάλη υπόθεση να αναφερθή και το όνομα του δικού μας κεκοιμημένου εκεί, που βρίσκεται ο Χριστός και ολόκληρος η Εκκλησία Του.

Τα Κόλλυβα στα Μνημόσυνα

Στα Μνημόσυνα χρειαζόμαστε κόλλυβα. Κόλλυβο σημαίνει κόκος σιταριού, σαν αυτόν που μετρούσαν παλαιά τον χρυσό. Το βραστό σιτάρι που πηγαίνουμε στην Εκκλησία, συμβολίζει την ανάσταση του νεκρού.

Όπως δηλαδή θάπτεται στη γή, σαπίζει και μετά από λίγο ζωντανεύει και ομορφαίνει, έτσι και ο νεκρός μας που ετάφη, διαλύθηκε σε αυτά εκ των οποίων φτιάχτηκε και θα αναστηθεί πάλι με την Βοήθεια του Θεού.

Μερικοί παραμένοντες εγωϊστές και μη συναισθανόμενοι ότι ο κεκοιμημένος παρακαλάει να μην έχουν οι συγγενείς του εγωϊσμό, ζητάνε το μνημόσυνο του δικού τους κεκοιμημένου να γίνεται ξεχωριστά από τους άλλους, αν στην Εκκλησία την ίδια μέρα και ώρα υπάρχουν και τελούνται και άλλα μνημόσυνα.